Royale benepenheid

Het in ongelooflijk, maar waar. Bepaalde de Tweede Kamer enkele jaren geleden nog nieuwe regels voor de vergoeding van de Koning, nu maakt hetzelfde parlement amok als op basis van deze nieuwe regels de vergoeding stijgt.

Het gemak waarmee politici, inclusief de D66-leider Pechtold, het koningshuis speelbal maakt van een publieke discussie over geld en belastingen, terwijl ze hiervoor zelf medeverantwoordelijkheid dragen, zegt alles over de benepen moraal.

Goed dat de volksvertegenwoordigers kritisch zijn op kosten (dat zouden ze best eens wat vaker kunnen doen!), maar ons koningshuis louter zien als kostenpost is ronduit kleinburgelijk.

Suggereren dat de Koning, die zich niet kan verdedigen, in een fiscale vrijstaat woont, is gewoonweg niet waar of zijn er goede redenen voor de bestaande situatie te geven.

Algemeen wordt erkend dat het instituut De Koning op talloze terreinen een ongelooflijk grote waarde vertegenwoordigt voor ons land en de inwoners. Kijk daarom niet altijd naar kosten, maar kijk vooral naar de revenuen.

Dat het jaarlijkse onderhoud van 95.000 euro aan de Groene Draeck de spuigaten uitloopt, is een ander verhaal. Maar als politici hun eigen Lucky TV gaan maken, is dat slecht voor het draagvlak van onze monarchie.

Les 1: Better call SjuulSjuul Paradijs op de Zuidas.