VVD-lolligheid ondermijnt het gezag van politici

Het VVD-congres is tegenwoordig een ‘vrolijk’ VVD-festival. De partijleider én premier Rutte (in functie en inmiddels over de 50) verschijnt er niet in jasje dasje, maar in spijkerbroek, draagt het overhemd met korte mouwtjes en loopt er zelfs op gympen.

De politieke boodschap gaat er ook luchtigjes over de toonbank. We moeten een beetje kunnen lachen mét en om elkaar, want dat is gezond. Vinden ze althans bij de VVD.

Van politiek mag je inderdaad af en toe een feestje maken. Humor werkt bevrijdend. Maar als bij al die leukigheid je tenen gaan krommen en het erop lijkt dat hete politieke hangijzers worden gemaskeerd, moet je toch gaan oppassen.

Vooral als VVD-kopstukken ook nog eens meedoen aan het flauwe tv-formatje Ranking the Politicians, inclusief de ex-VARA-lolbroek Paul de Leeuw, is een grens snel overschreden.

De Leeuw verklaart staatssecretaris Ankie Broekers-Knol tot ‘bitch’, Klaas Dijkhof maakt over Mark Rutte een grap maakt dat ‘hij geen actieve herinnering heeft’ of de hond al is uitgelaten en er wordt wat geginnegapt over de overtollige kilo’s van buschauffeur Fred Teeven.

De ‘afzeik-cultuur’, die je tegenkomt in de media en daarbuiten, is doorgedrongen tot zelfs deze politici.

Met woedende boeren, bouwers, leraren, verpleegkundigen en een premier die zich deze week moet verantwoorden in de Tweede Kamer over zijn informatiepositie rond de 70 doden bij een bombadement in Irak is dat slecht voor het gezag van de politiek.

Het ondermijnt het zelfs.