Proletenpavlov: Sander Schimmelpenninck

Er wandelt een opinie-marketeer door Nederland. Die luistert naar de naam Sander Schimmelpenninck. Wie zijn opinie niet pruimt wordt gedist, beledigd of geblokt. 37 jaar jong en dan al succesvol. Ex-hoofdredacteur van rijkenblad Quote, presentator van een populaire talkshow, podcast- en programmamaker.

Sander heeft het ondertussen erg hoog in zijn bol. Dat mag. Het krijgt alleen nogal onaangename trekken. Want als Schimmelpenninck wordt tegengesproken is het huis te klein.

Kloof

Stel als je opmerkt: Sander is nog van de Boomer-generatie ‘links lullen, rechts vullen’ dan heb je natuurlijk gelijk. Want wie voor de VPRO een serie maakt over de kloof tussen arm en rijk in Nederland of zegt dat de overwaarde op de eigen woning bij verkoop moet worden belast die wil je niet met een uitgestreken gezicht in een STER-spot een spaarbank zien aanprijzen.

Journaliste Daniela Hooghiemstra kreeg van deze Sander de wind van voren. Zij is volgens deze Schimmelpenninck een vrouw die op andermans geld teert. En ze werd weggezet als kakmadam en een hockeymoeder.

Wijsheid

Zelf werd ik in zijn column gepromoveerd tot ‘nuttige idioot van de rijken’. Waarom? Omdat ik mij druk maak over het onrecht dat miljoenen spaarders is aangedaan. Sander noemt dat weer ‘proletenpavlov’. Zijn opinie is geen uitnodiging voor debat, tegenspreken is een aantasting van een tere ziel.

Wijsheid komt met de jaren. Vooral dat wens je zo iemand toe.