DE BLOEMENBEEK NIEUWE RIJKSMUSEUM

bloemenbeek 3Zou het een bowlingbaan worden of een zwembad. Aan de keukentafel van De Bloemenbeek, een uitspanning van de familie Strikker in De Lutte, liet het antwoord dertig jaar geleden even op zich wachten.

,Ach, doe maar een zwembad”.

Zo ging dat destijds. Raymond Strikker, tweede generatie en nu de eigenaar van een tophotel en sterrestaurant, bedwingt zijn tranen terwijl hij zijn vijftig ambassadeurs op het 50-jarig feestje van De Bloemenbeek toespreekt. Hier spreekt een man die zijn ouders terecht eerde en dat zou hij later nog eens over doen toen zijn tientallen medewerkers hem en zijn lieve vrouw Maureen een boombank aanboden.

,,Geen spreadsheets, geen management. Maar de onderbuik heeft voor een groot deel het succes van De Bloemenbeek bepaald. Later heb ik geleerd dat ik beslissingen ook kan beargumenteren. Maar dat is niet de basis. Je komt niet per ongeluk naar ons toe. We moeten daarom meer bieden dan de concurrent.”

Eigen foto
Raymond Strikker hield emotionele toespraak voor zijn 50 ambassadeurs.

In het zonnetje knabbelde cabaretier Herman Finkers aan een lollie van geitenkaas. Zijn oudejaarsconference werd een groot succes. ,,Meer dan 3,5 miljoen kijkers”, grijnst de Tukker. Het is hem ook goed bevallen. En hij wil na Claudia de Breij en volgend jaar Youp van ’t Hek over twee jaar best nog een keer.Hij verkeerde in gezelschap van politici, onder wie de commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, een vaste gast van de Bloemenbeek, Hester Maij, die als lid van het provinciaal bestuur in de voetsporen van haar moeder Hanja is getreden en Moniek Kleinsman, de oud topschaatster en nu ook actief voor het CDA.

Maar liefst zeven Overijsselse sterrenkoks, onder wie Martin Kruithof van De Lindenhof, waren naar De Lutte gekomen om de uitverkorenen te verwennen met gerechtjes. Watertanden dus. Plus mooie Zuid-Afrikaanse wijnen van Fons Aaldering (hij verkocht recent zijn specerijen/kruidenbedrijf aan de Hanos) en van Rob van Weelden (Zonneweelde), die nog uitlegde dat ‘cap classique’ dichter bij de champagne staat dan de bekende vonkelwijnen uit Zuid-Afrika.

Strikker is al vanaf 1973 gastheer van talloze voetbalteams die De Bloemenbeek gebruiken voor hun trainingskamp. ,,Mijn vader dacht de eerste keer dat het om junioren ging toen ik 1973 opeens ook Johan Cruijff hier met Ajax incheckte”, vertelde Strikker.

Voor voormalig generaal Dick Berlijn, ex-trainer Co Adriaanse, voetbalbons Gaston Sporre, Tweede Kamerlid Pieter Omzicht (CDA) en societykoning Willem Kool, de man die mij opvolgde alweer meer dan tien jaar geleden als Stan Huijgens, was de lunch (van 12.00 uur tot 17.00 uur) een heel groot warm bad.

Ondertussen opende commissaris Bijleveld ook nog een schilderijenexpositie van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut in de restaurants van De Bloemenbeek. Daar bleek voormalig CDA-coryfee Elco Brinkman opeens vermomd als een variant op Erasmus.

,,Met zo veel mooie kunst verplaatsen we het Rijksmuseum ook maar naar De Lutte”, grapten de gasten toen ze de supermalse ree voorzichtig van hun bord prikten.