We gaan Mark Rutte nog missen…

Het grenzeloze vertrouwen van een groot deel van de bevolking dat met het vertrek van Mark Rutte en de komst van een nieuwe lichting politici dat daarna alles weer goedkomt na 22 november, is op wensdenken gebaseerd.

In de allereerste plaats zijn het al helemaal geen nieuwelingen die aan de start verschijnen.

Ga het rijtje maar af. Timmermans van de PvdA loopt al zeker 30 jaar mee in talloze functies. Jetten is beroepspoliticus. Jesilköz beweegt zich ook al bijna 10 jaar in politieke kringen, Omtzigt is een van de langst zittende Tweede Kamerleden, Bontenbal schuifelt twee jaar als Kamerlid voor het CDA rond en voor Caroline van der Plas van BBB geldt hetzelfde.

Mark Rutte werd terecht om de oren geslagen met de tien crises, waarin ons land verkeerde. 12 jaar premierschap met betonrot als gevolg plus de ellendige, uitzichtloze coronaperiode deed de VVD’er de das om. Maar nog steeds is de VVD kanshebber om ondanks de concurrentie de grootste te blijven.

Gaan anderen het dan na november beter doen? Reken er maar op van niet. De wegen in de politieke arena zijn ondoorgrondelijk. De actualiteit speelt een belangrijke rol. Wel of geen oorlog bijvoorbeeld. Schandalen die opduiken en waar iedereen grote schande van spreekt. Het kan zo maar de bananenschil zijn waarover een bewindspersoon of zelfs een compleet kabinet kan struikelen. Bovendien zijn nieuwe bewindslieden geen supertalenten.

Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar ook in dit kabinet zitten er een paar uitstekende ministers en staatssecretarissen. Het is niet alleen maar bagger.

Blijf dus realistisch. Omtzigt is geen Verlosser. Timmermans en Yesilkös evenmin. Wat Rutte voor Nederland heeft gedaan, deed hij niet voor zijn eigen belang. Hij kreeg de opdracht om alles te doen wat in het belang is van Nederland en van ons koninkrijk. Ik doe dus niet mee met het shamen en blamen van deze premier. We gaan hem nog missen. Doe het hem maar na.