Hans Hoogervorst: mes op tafel in Euro-zone

Lang gemist, dat zuivere VVD-geluid.

Hans Hoogervorst, voormalig minister van Financiën en opgeleid in de Bolkestein-leerschool, laat het eindelijk weer eens horen. Als we moeten blijven dokken in de eurozone voor de spilzieke Italianen, Fransen, Grieken en Spanjaarden dan is er geen andere uitweg: ga terug naar de gulden.

Hoogervorst nuanceert: Het is niet zijn eerste keuze, maar dit dreigement moet de spilzieke landen, die op te grote voet leven, dwingen om de tering naar de nering te zetten. Waar we hoopten op een euro die zo sterk zou zijn als de D-Mark tollen we langzamerhand naar de luilekkerlanden waar de zon altijd schijnt.

Leg het mes maar eens op tafel, zegt Hoogervorst.

Want het resultaat na 20 jaar is een zwakke euro. We teren in op onze welvaart. Nederland – onder andere – financiert de pensioenen en de tekorten van Zuid-Europa. Dat kan en dat moet anders, vindt Hoogervorst.

Het is echter tegen dovemansoren gezegd. Want van Mark Rutte en zijn partner Sigrid Kaag, onlangs verdwaald op het ministerie van Financiën, hoeven we in hun verstandshuwelijk niets anders te verwachten dan slappe thee.

Maar wat een heerlijk, eerlijk fris geluid van deze Hans Hoogervorst.