Kaag en De Jonge vormen geen bedreiging voor Mark Rutte, maar wel voor kabinet

Een kabinet met drie lijsttrekkers in de eigen gelederen, ruim vier maanden voor de verkiezingen in een crisis die we qua omvang de afgelopen 75 jaar niet hebben meegemaakt, is een recept voor ellende. Voor Mark Rutte als premier een nachtmerrie, want hij wil zijn kabinet koste wat het kost bij elkaar houden. Wie dit kabinet laat struikelen in deze fase gaat een hele hoge rekening betalen op 17 maart 2021 maart.

Waarom D66 ijskonijn Sigrid Kaag naar voren heeft geschoven en niet Wouter Koolmees is een kardinale fout van de Democraten, Kaag heeft werkelijk niets toe te voegen aan de politieke agenda van een land in crisis. Ook het CDA zal met Hugo de Jonge geen topresultaat behalen, want de ex-onderwijzer is geen winnaar. Te ijdel, geen charisma en te veel beloften die niet  worden waargemaakt.

Kaag en De Jonge hebben bovendien nog weinig politiek aanzien vergaard, maar zijn wel volstrekt onberekenbaar door hun persoonlijke ambities in de eindfase van dit kabinet Rutte.

Ook zij weten dat ze na de verkiezingen weer zijn veroordeeld tot elkaar en de VVD, waarschijnlijk aangevuld met de PvdA om tot een werkbare meerderheid te komen. De PVV met Geert Wilders zal sterker uit de verkiezingen komen, maar zal zoals gewoonlijk door een cordon sanitaire worden geweerd uit de nieuwe coalitie.

Mark Rutte haalt straks zelfs zonder een verkiezingscampagne 40 zetels. Aan politiek gekibbel heeft het land op dit moment geen enkele behoefte.