Laat de manager geen ondernemer worden

Ze zijn met te veel, ze hebben geen gevoel in hun donder, ze spelen met het geld van anderen.

Het regende gisteren reacties. Haal nooit een ondernemer en een manager door elkaar. De volgers van Better call Sjuul hebben helemaal gelijk. Ze zijn inderdaad onvergelijkbaar.

De een gepolijst, de ander puur. De een met een telefoon in zijn hand om zijn adviseur te bellen, de ander de doener. De manager in zijn leasewagen, de ander ploeterend om op tijd de fiscus te betalen.

Het systeem, waarin managers goed gedijen, brengt onze samenleving niet veel verder. We zien het in de nonprofitsector, waar het helemaal is fout gegaan.

Kijk maar eens naar de zorg, de woningcorporaties en de wetenschap. Natuurlijk, er moet op de centen worden gelet. Maar opeens doken ook hier verdienmodellen op. Voordat we het wisten stopten woningcorporaties geld in een cruiseschip, ontsloegen ziekenhuizen verpleegsters en bouwden nieuwe kantoren voor andere managers, schrapten universiteitsbestuurders studies en waren ondertussen druk met vastgoedtransacties.

En ja: verpleegsters leggen hun hele hebben en houden in hun werk. Er zijn velen die aanspraak moeten maken op sociale woningbouw. En voor wat betreft de universiteiten: Nederland is internationaal geen topper op het terrein van wetenschappelijk onderzoek. Ook dit jaar zal er geen Nederlandse Nobelprijswinnaar zijn.

Maar laat de manager alsjeblieft niet gaan ondernemen. Dan gaat het pas echt fout in dit land.

Les 1: Better call Sjuul!