Journalistiek ontrafelde Gordiaanse knoop

De zaak Menten bij Omroep Max
De zaak Menten bij Omroep Max

De naam Pieter Nicolaas Menten was midden jaren zeventig onbekend totdat de journalist Hans Knoop hem in de publiciteit bracht in verband met ernstige oorlogsmisdaden in de donkerste periode van die eeuw.

In de driedelige serie ‘De zaak Menten’ herleeft een journalistieke affaire die toen en nu in aard en omvang volstrekt uniek was en is.

Een redactieteam van het ‘onbeduidende’ weekblad Accent, behorend tot het (bewezen ten onrechte) veroordeelde Telegraaf-concern wist onder leiding van Hans Knoop misdaden tegen de menselijkheid door een gewetenloze dader tot in detail in kaart te brengen daarbij eerder gehinderd dan gesteund door de daarvoor verantwoordelijke autoriteiten.

Omroep Max geeft erkenning aan deze vaderlandse ‘Watergate’ die de toenmalige premier Dries van Agt en zijn kabinet aan het wankelen bracht.

Waar in het Persmuseum en andere journalistieke podia nog nooit aandacht voor was, krijgt nu dan toch nog, in de herfst van Hans Knoops leven, na vier decennia het platform dat het verdient, prime-time op de televisie.

Het ontrafelen van een waarachtig Gordiaanse Knoop  is een levensles in rechtvaardig- en doortastendheid voor jongere generaties politici en journalisten.