Tijd voor verandering? Maar niet bij Groenlinks!

Dat Jesse Klaver tot diep in de nacht gluurt naar Obama-videootjes of de boekjes van econoom Piketty spelt, is niet verboden. Iedereen heeft recht op zijn eigen afwijking. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar het is één verklaring waarom de man zichzelf kloont als vernieuwer.

GroenLinks en partijleider Jesse Klaver zijn net als slechte kauwgom: je kauwt erop en na een minuut is de smaak al weg.

Flickr/Jeroen Mirck
Flickr/Jeroen Mirck

Daarom is de aankondiging van de opvolger van de PSP, PPR en CPN ‘ons team voor verandering’ zo lachwekkend. Omdat er eerder ‘oud meubilair’ wordt opgeslagen op het Binnenhof in plaats van een frisse ploeg.

Want kijk maar eens mee wie er op die lijst staan?

Bijvoorbeeld op nummer 2: Kathalijne Buitenweg, getrouwd met een andere GroenLinkser Maarten van Poelgeest en beroepspolitica. Nummer 3: Tom van der Lee, vanaf 1990 voorlichter van partijleiders Rosenmuller en Halsema en daarna bij het bolwerk Oxfam Novib. De nummer 4 en 5, Voortman en Grashof, blijven plakken op het pluche. Zihni Özdil is de voorbeeld-allochtoon: een journalist die overstapt naar de politiek. Op de achtste plek staat Bart Snels: ook hij beweegt zich al tijden in de veilige contreien van GroenLinks en daar vlak buiten.

En op nummer 10 staat opeens oud-Kamerlid Bram van Ojik. Ook z0’n vernieuwer. De man geeft het stokje anderhalf jaar geleden over aan Klaver en gaat hem nu voor de voeten lopen.

Verandering of politiek nepotisme? GroenLinks is overbodig.