Gratis geld creëert zwakke knieën in Luilekkerland

Ruim 4200 automobilisten hebben ten onrechte subsidie ontvangen voor het mijden van de file. Ze incasseerden bedragen tot 140 euro per maand in ruil voor de belofte op spitstijden geen gebruik te maken van overbelaste snelwegen.

De zakkenvullers waren na aanmelding voor de aantrekkelijke vergoedingsregeling verhuisd of zwanger geworden zodat ze niet meer de weg op gingen op het traject waarvoor de riante vergoeding werd uitgekeerd.

Het is het zoveelste bewijs van lankmoedigheid bij onze overheden die maar blijven strooien met gemeenschapsgelden. Op die manier worden alleen burgers gecreëerd met zwakke knieën. De sjoemelaars mogen het geld nog houden ook. Het terugvorderen kost namelijk meer dan dat het oplevert. Burgers aanspreken op hun moraliteit? Kom nou.

Hiermee is dan meteen ook de kiem gelegd voor volgende fraudes in dit Luilekkerland. Het risico is immers nul.

Met het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne nog vers in het geheugen is het misbruik door de filerijders in korte tijd het tweede schrijnende voorbeeld van hoe onze overheden zich moeiteloos een oor laten aannaaien.
Ook bij het referendum over samenwerking met het door corruptie geteisterde Oekraïne vond onvoorstelbaar vrijgevige financiering plaats van hoogst bedenkelijke activiteiten zoals het bedrukken van wc-papier.

Volgens de eerste berichten over de begroting van 2017 moet onze overheid volgend jaar weer fors gaan bezuinigen. Hoe zou dat toch komen?

Theo Jongedijk