Te veel belasting betalen is diefstal

Tax Flickr
Tax Flickr

Ze kunnen gemakkelijk praten. Maar wie 52% inkomstenbelasting betaalt, rendementsheffing over spaargeld bij een rente van nulkommanakko afdraagt, sterfbelasting, accijns, btw, bpm en ga zo maar door, begrijpt meteen ook dat er hordes adviseurs zijn die met een adviesje belastingontwijking langskomen.

Die praktijk is al zo oud als de weg naar Rome. Is het het niet Luxemburg, Liechtenstein of Panama? Andere landen staan in de rij om u in een fiscaal vriendelijke zone hartelijk te ontvangen.

Met de onthulling van de Panama-papers is de morele verontwaardiging over de belastingontwijkers immens. Wie dat doet, steelt namelijk van de overheid. Voor alle duidelijkheid, geen goed woord over belastingfraudeurs.  Zij die wel keurig betalen, worden gedupeerd door de fiscale vluchtelingen.

Maar het gaat jeuken als de Belastingdienst juicht. De schandpaal klaar staat klaar voor de belastingdelinquenten en staatssecretaris Wiebes (ook VVD!) heeft verlekkerd forse boetes in het vooruitzicht stelt. 

Want Nederland is namelijk een belastingparadijs, beweren de Groenlinkse en rode dominees. Het tegendeel is natuurlijk waar. Nederland is een belastinghel. Wie burgers uitkleedt met belastingen, vraagt om problemen. De Panama-route is dus niet goed te praten, maar de oorzaak ligt heel dicht bij huis.