VVD geeft positie op van Gezond Verstand Partij

De PvdA gaat akkoord met verlaging van het minimumloon, het CDA wil dat artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs) verdwijnt, de ChristenUnie is voor euthanasie en de Partij voor de Dieren gaat weer vlees eten.

Dat is de netelige positie die de VVD, niet de Vroem-partij maar de Gezond Verstand partij van Nederland, dezer dagen opgeeft. Na de beloftes over hypotheekrente en koopkracht volgt nu dan het slotakkoord over de auto’s. Premier Mark Rutte en minister Cora mogen beiden aanstaande zaterdag, een dag na het kabinetsberaad, de bordjes ‘130’ gaan weghalen langs ’s lands snelwegen.

Het is deze symboliek die de liberalen goed moeten overdenken als ze dezer dagen dit de burger door de strot duwen. En het gaat niet eens zo zeer om die paar kilometer minder, want het het verkeer staat toch al vast, maar het is meer de frustratie over de toedracht. Deze technocratische exercitie rond stikstof, ontketend door juridische haarkloverij, staat haaks op wat een meerderheid in het parlement en van de bevolking wil.

In plaats dat er meteen, dus maanden geleden al, een premier was opgestaan die had gezegd tot hier en niet verder, wordt ons land een zompig moeras ingezogen. Was meteen naar Brussel gegaan en had gezegd: we passen en over een tijdje hoort u van ons. Misschien moeten we het Markermeer als natuurgebied inpolderen, om maar een groot project te noemen.

Politiek is hard en gemeen, maar de cadeautjes die de VVD hier gaat uitdelen aan GroenLinks, Urgenda of hoe al die clubs ook mogen heten, duiden op een vroege Sinterklaas dit jaar. De VVD moet op zijn tellen én op zijn achterban passen.

En ja, dit is een kabinetscrisis waard.