Wantrouw alle cijfers; ook die van het UWV

 

De voormalige top van de FNV: Herman Bode, Wim Kok en Karin Adelmund

Met cijfers kan je alle kanten op. Vooral de goede. De criminaliteit daalt, zeggen de cijfers.
Het aantal verkeersdoden daalt, zeggen de cijfers. En nu zeggen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat ook de werkloosheid daalt.

Laat u geen zand in de ogen strooien. Cijfers van banken en landen leken betrouwbaar, maar waren dat niet toen de crisis kwam. En hoe zit het dan met de cijfers van de criminaliteit, de verkeersdoden en de werklozen, die allemaal in de goede richting gaan?

Bij dalende criminaliteitscijfers hoort een onderzoek naar het aantal aangiften. Anders deugen ze niet.
Wie doet er immers na de tiende fietsendiefstal en de tweede woninginbraak nog aangifte als je uit ervaring weet dat de gang naar het politiebureau alleen tijd en ergernis kost en niets oplevert?

Het dalend aantal verkeersdoden is geweldig. Maar is het niet zo dat een aantal jaren terug de telmethode is aangepast?

Hoe zit het nu met de werklozen? Hun aantal neemt met 14.000 per maand af, alsof er geen V&D de fles op is gegaan? 

Als al die uitgeschreven werklozen een baan hebben gevonden in hun eigen branche en op hun eigen niveau mag inderdaad de vlag uit. De vraag is gerechtvaardigd of ze met een hbo-opleiding en een universitaire studie zijn ‘geholpen’ aan een job als taxichauffeur of pizzakoerier?

De afname van 14.000 per maand zegt ook niets over het aantal WW’ers dat de druk van het moeten solliciteren zat is, de moed na tientallen of honderden keren heeft opgegeven en ten einde raad maar ZZP’er is geworden. Als het allemaal echte banen zijn die 14.000 dan zit daar voor het UWV een prachtig promotieverhaal in. Er zitten in de bakken bij het UWV genoeg werkloze dagbladjournalisten die daarvoor in stelling kunnen worden gebracht.

Het waren er in januari ruim 3.000. Ik durf te wedden dat het er ondanks de glorieuze cijfers van het CBS nu nog net zoveel zijn, of meer.

Theo Jongedijk