Politiek is de greep kwijt

ontbundeling

Wat als Vendex niet van de beurs was gehaald? Wat als er geen grote uitverkoop was gehouden van de Siebel, Kijkshop, Formido, Edah, M&S, Bijenkorf? Wat als de aandeelhouders het onroerend goed niet hadden verkocht? Wat als er vakmensen zich met de winkelformules hadden bezig gehouden in plaats van managers die ‘ja en amen’ zeiden tegen de aandeelhouders. Wat als er meer geld was overgebleven voor de winkels? Wat als de commissarissen niet hadden zitten slapen?

Wat als…

Dat V&D geen aansluiting meer heeft met de consument is een feit. Dat is nu eenmaal de markt. Zeggen ze. Maar als dit bedrijf is leeg gezogen door private equity en daarom geen investeringen meer kon doen in een duurzame exploitatie van de warenhuizen is dat een vermoeden dat vraagt om te worden onderzocht.

Halen we onze schouders op? En we nemen maatschappelijke schade op de koop toe. Met de aanstaande ontbundeling van banken, verzekeraars en andere conglomeraten is het goed om te beseffen dat de politiek, u en mijn volksvertegenwoordiging, de greep hierop volledig kwijt is. V&D is een voorbeeld van wat ons nog te wachten staat.

Sjuul Paradijs