,,We hoeven onze angst niet weg te stoppen”

Actueel ook met Kerstmis

kersttoespraak1

Zijn derde kersttoespraak op rij was misschien wel zijn beste. Een moeilijk moment voor koning Willem-Alexander om zijn woorden goed te wegen. Wat zeg je als Europa op zijn grondvesten schudt, de angst voor terreur groot is, je land (volgens de premier) zelfs in oorlog is en delen van de bevolking hun zorgen vertaalt in radicaal denken en gedrag. 

De boodschap van de Koning was doorspekt met woorden als vrijheid en vrij. Twaalf keer geturfd. Over de vrijheid die is bevochten, waarover een Canadese oorlogsveteraan tegenover hem verhaalde en de verworvenheden van onze rechtsstaat.

Vrijheid dus als medicijn tegen de bedreigingen van deze tijd. Dat was de kern van de boodschap. De vorst hintte ook naar de vluchtelingen die hun heil zoeken in ons land (,,Nederland is een land om je thuis te voelen”), terwijl hij waarschuwde voor schreeuwers (,,de rechtstaat beschermt wat weerloos is en voorkomt dat alleen de hardste stemmen worden gehoord”).

Volgens de vorst is moed nodig om de meningsverschillen in deze turbulente tijd te overbruggen. We moeten laten zien wat we als vrijgevochten land waard zijn. Hij heeft gelijk. Doen we dat niet, en we zijn hard op weg, dan wordt het hier een vrijgevochten bende.

Better call Sjuul

 

 

 

 

schrijf deze week zelf: bettercallsjuul@gmail.com

Teeven: eerherstel NU!

In de donkere dagen voor kerstmis zie ik Fred Teeven mistroostig zitten voor de open haard. Als officier van justitie en later als politicus was hij altijd onvermoeibaar bezig om de misdaad een stukje terug te dringen.

Nooit is hij betrapt op het najagen van eigenbelang. Natuurlijk was zijn uitspraak ‘alles voor volk en vaderland’ minder gelukkig, maar mag iemand die zich zo inzet ook eens een foutje maken?
Nee hoor, dat mag niet.

De hyena’s en de wolven gingen los. Smullen in de pers, kijken hoe we deze ‘crimefighter’ richting de afgrond kunnen schrijven. Dringen voor de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer. De ene kleinzielige politicus na de andere. De Kamer is niet volledig geïnformeerd! Doodzonde!

Snappen de dames en heren nu echt niet dat achter dit soort deals met criminelen zaken schuilgaan waar, als onderdeel van de deal, niet over gesproken kan worden? Dat als uitlekt wat er werkelijk is gebeurd, de kans groot is dat er liquidaties volgen?

Soms moeten we er gewoon op vertrouwen dat niet iedereen uit is op kleinzielig eigenbelang maar dat iemand echt de publieke zaak wil dienen. Fred Teeven is zo iemand. Schandalig en oliedom hoe hij is behandeld.

Daarom eerherstel Nu!

(Cees van Steijn)

421px-Fred_Teeven_2013_(3)

Baas meer vriend dan vijand

Niet elke manager is een boef of een graaier. Sommigen van hen zijn bereid hun handen extra vuil te maken. Met de kilheid van een doodgraver. Ze willen worden betaald voor het bloed dat ze laten vloeien. Als huurmoordenaars van het kapitaal.

Maar er zijn ook managers, gelukkig zijn dat de meesten, die wel naar eer en geweten handelen. Die vanuit hun verantwoordelijkheid doen wat ze moeten doen. Dat houdt uiteraard in dat er ook moeilijke besluiten moeten worden genomen. Het verlagen van kosten, het ontslaan van personeel, het sluiten van bedrijven; soms is het onvermijdelijk.

Het kan soms ook zo maar gebeuren dat een manager zelf speelbal is van zijn aandeelhouders. Hij of zij krijgt de tijd niet meer om orde op zaken te stellen. Zou dat John van der Ent, de huidige topman van warenhuisketen V&D, ook zijn overkomen met investeerder Sun Capital, de eigenaar van de keten? 

Na Makro, Bruna en Mis Etam (met dat bedrijf liep het fout af) moet Van der Ent V&D in veilige haven zien te brengen, terwijl de eigenaar in zijn nek hijgt.

Vanzelfsprekend verkeren duizenden V&D-gezinnen vandaag, morgen en de komende weken in grote onzekerheid over hun toekomst. Wellicht is hun baas meer vriend dan vijand.  

Better call Sjuul

bettercallsjuul@gmail.com

Nog een fijne kerst