Optimisme is de enige weg vooruit

Op de drempel van 2016 heffen we het glas op het oude jaar en het nieuwe. Onze wereld veranderde. Oorlog en vluchtelingen. In een Europa dat kapseist. We zien een samenleving die – laten we het maar gewoon hardop zeggen – asocialer wordt met burgers die verder individualiseren, zich bedreigd voelen in hun welzijn en ook radicaler zijn gaan denken.

Met om ons heen moordlustige terroristen. Zij dansten in ons bloed dat door de straten van Parijs stroomde. Ondertussen is de internationale gemeenschap onmachtig in een wereld gedomineerd door wraakzucht en godsdienstspanningen. Met wortel en tak uitroeien is hier het enige en juiste antwoord.

Velen verloren het vertrouwen in overheid en de politici. Die boetseerden jarenlang aan een samenleving die gebaseerd is op wantrouwen en controle. Ze keerden hun rug toe naar de kiezers, die als makke schapen hun belastingen en verkeersboetes betalen, achterlijke regeltjes moeten naleven en maar heel weinig te vertellen hebben. We zien ons staatsbestel op zijn grondvesten trillen. Ons land wordt onbestuurbaar met kabouterpartijtjes en straks een coalitie met meer dan drie of vier politieke partijen.

Dat was de schaduwzijde van 2015.

Maar er is nog zo veel meer. Zoals het economisch herstel. Met meer ondernemerschap. Met meer ambacht, minder management en meer verantwoordelijkheid. Met miljoenen vrijwilligers die dagelijks de handen uit de mouwen steken. Zij laten gevluchte Syriërs niet in de kou laten staan. Met thuiszorgers, die eenzame ouderen wel blijven helpen ondanks dat ze door de puinhoop bij de uitvoeringsinstantie even geen geld kregen.

We boeken successen. In de sport, in de wetenschap, in de kunsten en in het bedrijfsleven. Ons onderwijs is goed, we kunnen doorgaans veilig over straat en de gezondheidszorg is van hoog niveau. En eeuwig zeuren over het gemiste EK, Rutte en het songfestival hoort ook bij onze nationale cultuur.

Ook in ons persoonlijk leven is optimisme de enige weg vooruit. Zij die het moeilijk hadden in 2015 kunnen hoop hebben op een beter 2016. Van tegenslag word je doorgaans sterker. Dat geldt voor zieken en voor mensen die om wat voor reden in de put zijn beland. Zij kunnen kracht putten uit het nieuwe begin. Ook zij die hun naasten voor eeuwig moeten missen, die hun baan zijn kwijt geraakt of nu diep ongelukkig zijn, biedt het nieuwe jaar een kans om het leven weer op orde te krijgen.

Met 2016 voor de boeg is er hoop op beter.

Better call Sjuul

PS,

Dank voor alle steun in het oude jaar. Op 6 januari aanstaande gaan we iets nieuws beginnen. Ik houd u op de hoogte.