Tegen medische missers: elke operatie op video

Minister Schippers (Volksgezondheid) suggereert patiënten om de moeilijke gesprekken met de huisarts op te nemen. Maar dan alleen voor eigen gebruik. En de arts moet van tevoren worden gewaarschuwd. Lijkt redelijk en ook handig. Vooral als bijvoorbeeld de kinderen willen weten hoe het zit en de huisarts vaak onbereikbaar is.

Zoals bekend gaat er in de zorg nogal wat mis. Jaarlijks zijn er duizenden complicaties maar ook medische missers te betreuren. Met alle gevolgen en schade van dien. Momenteel wordt een stichting opgericht die de naam draagt van prof. dr. Bob Smalhout. Wijlen Smalhout maakte zich zijn hele leven lang sterk voor de slachtoffers van medische missers. Hij ging dwars tegen de stroom in. Dat leidde tot ergernissen in de wereld van witte jassen, ziekenhuisdirecties en verzekeraars.

Wat is er in het verlengde van het advies van Schippers erop tegen om zo snel mogelijk alle medische ingrepen in de polikliniek tot en met alle operaties in de ziekenhuizen vast te leggen met de webcam en de beelden tijdelijk te bewaren? Bij een complicatie hoeven onderzoekers niet alleen af te gaan op het patiëntendossier of de getuigenverklaringen, maar zijn er videobeelden die later door objectieve deskundigen kunnen worden beoordeeld.

Volgens beoogd voorzitter van de Smalhout-stichting Hans Kraak doen sommige chirurgen het nu al, maar kan het ook helpen in de praktijk bij het onderzoek naar medische missers.

Als de patiënt toestemming geeft, de beelden worden niet voor andere doeleinden gebruikt, waarom dan niet? Chirurgen en andere medici hebben toch niets te verbergen?