Volkert is nog niet van OM af

Volkert van der Graaf is nog niet van het Openbaar Ministerie af. De man die de samenleving op haar grondvesten deed schudden door de politicus Pim Fortuyn af te slachten, sleepte vorige maand een misselijkmakende overwinning in de wacht toen hij in kort geding de rechter zo wist te manipuleren dat deze besloot dat Volkert niet meer psychisch begeleid hoeft te worden.

Gelukkig doorziet het Openbaar Ministerie het gekonkel van Volkert en gaat het in beroep. Dat lag voor de hand. Vooral omdat omdat Volkert tijdens een met een verborgen camera opgenomen gesprek pochte over het feit dat hij het ‘systeem’ aan misbruiken was om onder alle hem opgelegde beperkingen uit te komen.  Hij gaf zelfs aan geen baan te willen hebben omdat dan de rechtshulp niet meer gratis zou zijn.

Alleen al dit soort berekenend gedrag rechtvaardigt in het geval van Volkert intensieve begeleiding. Het is een signaal dat de man, tijdens zijn jaren achter de tralies niet tot inkeer is gekomen. Als dat namelijk wel zo zou zijn geweest dan had Volkert beseft dat hem nu hij een deel van zijn (te korte) straf heeft uitgezeten slechts deemoedigheid past.

Genoeg redenen dus om het psychiatrisch traject bij deze manipulatieve gewetenloze schurk te hervatten. Omdat alles op alles moet worden gezet dat hij nooit meer ontspoort.

Jan-Kees Emmer

@jkmr