Uitspreken troonrede aan modernisering toe

Het ritueel van Prinsjesdag, de rijtoer door het centrum van Den Haag, de start van het parlementaire jaar, het decorum van militairen te paard en de vrolijkheid langs de route: dat is zwemmen in een bad van Hollandse trots. De Derde Dinsdag van september is een van de weinige momenten in het jaar dat we ons als Nederland mogen vergapen aan bling bling. ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, is namelijk het motto in Nederland Nivelleringsland.

Ook de rol van Koning als lid van de regering in onze constititutionele monarchie is deze dag meteen duidelijk. Het staatshoofd leest de Troonrede voor, die opgesteld is door de premier en zijn topambtenaren. Een beetje van dít en een beetje van dát. De versie 2023 was vlakjes, maar niet helemaal beleidsarm ondanks dat het kabinet demissionair is.

Maar toch knaagt er iets als het gaat om de uitvoering door de Koning. Dit jaar kwam zelfs de leesbril eraan te pas. Woordjes werden ingeslikt. Het gerommel met het dikke pak A4’tjes en handen die voortdurend bewogen, viel op. En er is geen enkel contact met de mensen in de schouwburg die naar het verhaal moeten luisteren.

De gedateerde presentatie leidt af van de boodschap en de inhoud van de Troonrede.

En er is een oplossing.

Kijk maar eens hoe ze dit in de USA aanpakken. Gebruik een teleprompter! De tekst die je wilt uitspreken staat links en rechts voor je klaar en je kijkt de zaal in terwijl je voorleest.

Dus een jaartje oefenen, want in 2024 is er al een herkansing. Misschien helpt het ook om de populariteitscijfers van het koningshuis wat op te krikken.

Gebruik bij de troonrede een teleprompter.