Belgische tol is kwaadaardig

Remon Rijper/FlickR
Remon Rijper/FlickR

Wat bezielt zo’n Vlaamse minister? Geldzucht? Hollander pesten? Kamikaze?

Zijne excellentie Ben Weyts wil de Nederlandse automobilist, die zaken doet en geld uitgeeft in België of op doorreis is naar een ander EU-land, kaal plukken om de eigen begroting te spekken. Benelux, EGKS, Europese Unie; het maakt ze helemaal niet uit. Betalen zal je.

Onmiskenbaar kwaadaardig. Dat leuke pruttellandje, waar ze er zo’n bestuurlijke puinhoop van hebben gemaakt, heeft een belangrijke kwaliteit: het verbindt Nederland met de rest van Europa. En daar moeten we dus voor gaan betalen.

Voor gaten in de wegen, voor onbegrijpelijke bewegwijzering, voor files en stinkende wc’s langs de weg. Onderweg naar de eerste E.Leclerc voor de betere wijnen of naar Luxemburg voor de lage benzineaccijnzen. Bovendien, er is geen alternatief zoals in Frankrijk. Daar kun je redelijk via de B-wegen nog naar je bestemming komen, in België niet.

Minister Schultz heeft vanzelfsprekend protest aangetekend. Maar wat kunnen we nog meer doen? Ook tol gaan heffen op buitenlandse bezoekers, inclusief het incasseren van een aardige korting op onze wegenbelasting? Of het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uit 1815 herstellen?

Scheelt ons tol en het lost meteen ook een paar andere problemen op.