Zieke zorgsector in greep van bureaucraten

flickr
flickr

Behandelaars in ziekenhuizen hebben geen idee welke kosten ze veroorzaken met hun medisch handelen en patiënten die vooraf willen worden geïnformeerd over de hoogte van die bedragen doen dit vergeefs.

Dat bleek uit een reportage van Radar Extra van AvroTros over de gevolgen van de marktwerking in de zorg.

Hoe bureaucratisch de ziekenhuiseconomie in elkaar steekt, werd duidelijk uit gesprekken met op financieel gebied volstrekt onkundige artsen die alleen kennis dragen van een code die bij behandeling van een patiënt moet worden aangemeld om aanspraak te kunnen maken ‘op een zak geld’. Het specialisme dat hier het inventiefst mee omgaat, stelt de buit veilig. Andere afdelingen moeten dan nog maar zien of zij hun deel krijgen.

Ziekenhuizen onderhandelen met verzekeraars niet over een pakket aan te verlenen zorg maar over een totaalbudget dat pas in een later stadium wordt vertaald in aantallen en soorten ingrepen. Het bedrag dat de twee partijen zijn overeengekomen is daarin leidend. Met werkelijke kosten van ingrepen heeft dat volgens de reportage weinig te maken.

Een kafkaiaanse speurtocht werd in beeld gebracht om te achterhalen wat de financiële impact is van de behandelreeks van een chronische oorontsteking. Pas wanneer het dossier na maanden gesloten zou zijn, kon dat bedrag bekend worden gemaakt.

De diagnose is duidelijk.

Onze zorgsector is een ernstig zieke patiënt in de greep van bureaucraten die geen idee hebben van de kosten die zij aanrichten.

Theo Jongedijk