OVERHEID HOUDT BURGER ONWETEND OVER TERREURDREIGING

Sinds deze week ondersteunen militairen de door terreurdreiging overbelaste marechaussees bij Schiphol. De waakzaamheid tegen het onzichtbare spook dat in Europa steeds meer levens eist, is opgevoerd door tal van andere maatregelen die – terecht – geheim worden gehouden om het effect ervan niet direct teniet te doen.

Over wat voor soort gevaar we het precies hebben? De burger mag het niet weten. Journalisten kunnen vragen wat ze willen, een antwoord komt er niet. Dat voedt onzekerheid, creëert speculaties en uiteindelijk angst.

Terreur kan op ieder moment overal toeslaan. Voorbeelden te over de laatste jaren in Europa, helaas.

‘Gewone’ misdadigers krijgen van opsporingsdiensten waar mogelijk ‘een gezicht’ om de burger tegen hen te waarschuwen. Programma’s als Opsporing Verzocht en Opgelicht bewijzen hun nut. In ernstige gevallen wordt de veiligheid van de burger belangrijker geacht dan de privacy van vermeende daders en worden foto’s en namen openbaar gemaakt.

Ook tegen andere even onzichtbare gevaren als terreur wordt gewaarschuwd. Extreem weer, spookrijders op de weg, lieden die op internet loeren om inlogcodes achterhalen om rekeningen kunnen leeg te halen en identiteitsfraude te plegen, tegen elk denkbaar gevaar wordt de burger – terecht – gewapend met kennis. Een gewaarschuwd mens geldt immers voor twee.

Bij de dreiging op Schiphol geldt dit alles niet. De burger mag vooral niets weten. Ook al hebben de daders van eerdere aanslagen op vliegvelden en stations in Europa opvallend overeenkomende kenmerken.

Onwetende burgers op weg naar hun vliegtuig, geconfronteerd met zwaarbewapende marechaussees en militairen als in oorlogstijd, kunnen alleen maar gissen naar het gevaar. Totdat het een keer misgaat.

Hoe groot zal dan de verrassing zijn wie er hier hebben toegeslagen?

Theo Jongedijk