Doe effe gewoon, we zijn in Nederland!

Schermafbeelding 2016-07-19 om 07.32.09

Als Turken in ons land de straat op gaan om steun te betuigen aan hun leider Erdogan lijkt er iets goed mis in ons land. Oproepen om bedrijven te boycotten, journalisten te bedreigen, critici te verklikken. Het hoort er kennelijk allemaal bij.

De mislukte staatsgreep, die door de Turkse dictator wordt aangegrepen om het leger en de rechterlijke macht in sneltreinvaart te ‘zuiveren’, legt bij een aantal Turkse Nederlanders, met vlaggen en strijdkreten getooid, een fout soort fanatisme bloot.

In hemelsnaam: doe effe gewoon. We leven hier in Nederland!

Alles kan hier, bijna alles mag hier. Vrijheid van Godsdienst tot Vrijheid van Onderwijs. Je mag bijna alles in ons land wat je in Turkije niet meer mag.

Hier kan een journalist gewoon zijn werk doen. Hij mag politici langs de meetlat leggen. Rechters worden hier niet benoemd op basis van hun geloof of partijlidmaatschap. In ons land respecteren we minderheden. We discrimineren niet op basis van geloof, sexe of huidskleur. En we laten ons niet wijsmaken door types van de PvdA-afscheiding Denk dat we dat wel doen.

Je mag ook demonsteren. Maar niet bedreigen. Leven en laten leven. Zo doen we dat in ons mooie land. Jullie zijn lang genoeg hier om dat te begrijpen. De Turkse groenteboer op de hoek noemt zijn klanten ‘buurman’ en ‘buurvrouw’. Zo hoor je je ook te gedragen.