Donald Trump: nep of geniaal?

obama:trump
Bron: Vox

Dan gaat het niet over zijn kapsel, of om zijn pakken, zijn Trump-universiteit, zijn glitter-hotels en vastgoedprojecten, zijn belastingaangiften of zelfs niet over de speech van zijn bijzondere vrouw Melania op de Republikeinse Conventie die als twee druppels water lijkt op die van Michelle Obama.

Nee, het gaat om zijn ideeën, zijn plannen met de Verenigde Staten, zijn standpunten over de toekomst van een wereldmacht, zijn beloften. Trump belooft namelijk van alles: een veiliger Amerika, meer leiderschap en meer power. En steeds opnieuw met dezelfde oneliners.

Over de bouw van een muur langs de Mexicaanse grens, abortus, de toekomst van de Navo, onafhankelijke rechters, handelsverdragen, industriebeleid, de ‘gestolen banen’ en de tijdelijke immigratiestop voor moslims. En ook de aanvallen van Trump op zijn rivale Hillary Clinton, die volgens hem liegt en bedriegt, zijn hardvochtig en nogal doorzichtig.

De rebelse aanhang van Trump is niet doof en blind. Maar een groot deel kotst van de politieke spelletjes in het Amerikaanse politieke systeem, het gemanipuleer door politici die kronkelen als palingen in een bak snot en Trump zal profiteren van de onderstroom en weerzin die ook leidde tot bijvoorbeeld een Brexit in Europa.

Het land verdient beter.