Maak het voetbalhok maar schoon

Morgen gaan weer honderdduizenden amateurvoetballers de wei in, inclusief de mini’s, F-jes en E-tjes. Langs de lijn: papa’s, mama’s, opa’s, oma’s. In de kantine en op de velden: tienduizenden vrijwilligers.

Op de tribunes vind je ze ook.

De trouwe supporters. Geen zin in gesodemieter. Je wilt je club zien spelen. Of ze nu winnen of verliezen. Maakt niet uit. Ze kopen hun seizoenskaart van hun vakantiegeld. Drinken een biertje. Juichen of huilen. Met een schuin oog kijken ze naar de leren fauteuils in de bestuurskamer. Het is niet hun wereld.

Dat zien ze goed. Want over hun rug heeft zich een poenerige industrie kunnen ontwikkelen van makelaars, bestuurders, clubs en voetbalorganisaties, waar macht en geld regeren. Vooral op het allerhoogste niveau. We wisten het al lang. Van Blatter en misschien zelfs van die sympathieke Platini. Voorlopig negentig dagen afgevoerd vanwege mogelijke corruptie en misbruik van hun positie.

Maak het voetbalSjuul Paradijs op de Zuidas.hok maar schoon. Ruim de mest voor ons op. De schoonmaak begint boven aan de trap. Het mag niet stoppen bij de FIFA en de UEFA. Jaag de Chinezen het land uit die clubs kapen, stop hooliganisme, stop de handel in kindspelertjes en ontneem Qatar het WK.

De jochies van zeven jaar oud, in hun chille, keigave shirtjes van FC Barcelona en Chelsea spelen morgen voor dag en dauw hun eigen Champions Leaguefinale. Ze hebben nog nooit van ene Blatter gehoord. Houden zo.

Better call Sjuul