OVERHEID IS NIET VAN DEZE TIJD

Flickr

Overheidsdiensten in ons land lijden aan een ernstige ziekte: automatiseringsfalen.

Gestemd en geteld gaat er worden op 15 maart voor de Tweede Kamerverkiezingen zonder inzet van computers daar de beveiliging tegen hackers vanuit het buitenland iniet op orde is, ondanks dat deze handicap al jaren bekend was.

Dat de computers bij de politie niet up-to-date zijn, dat dat ook geldt voor die apparatuur bij uitkeringsinstantie UWV alsmede andere overheidsinstellingen is gevoegelijk ook al jaren een vaststaand gegeven zonder dat ook hier een oplossing van de problemen op afzienbare tijd in zicht is.

De kroon in automatiseringsfalen spant echter – als de situatie juist is weergegeven – de Belastingdienst. Het tv-programma Zenbla wist te melden uit bron van gefrustreerde (voormalige) medewerkers dat de systemen aldaar zo lek zijn als een mandje. Bovendien riekt het volgens onder ede afgelegde verklaringen naar ambtelijke corruptie en werden bezoekende Kamerleden bewust onjuist voorgelicht.

Nederland mag dan zo ongeveer het snelste internet ter wereld hebben, de bijbehorende automateseringsinfrastructuur van de overheid dateert nog uit de vorige eeuw.

Hoogste tijd voor een vaardig ‘ICT-bewindsman’ om in een volgend kabinet orde op zaken te stellen in deze zo essentiële virtuele wereld.

Vorig artikel
Volgend artikel