TRUMP: De wereld is er klaar meeEen onafhankelijk en dus betrouwbaar journalist heeft zich aan niet meer dan twee hoofdregels te houden. Eén bron is geen bron. En altijd hoor en wederhoor.

De media die de ‘onthullingen’ van een voormalig Brits geheimagent negeerden, hadden – voorlopig althans – gelijk. Het verhaal dat de gekozen president Donald Trump van de Verenigde Staten chantabel is, is nog nergens door andere informatie dan uit eenzijdige bron ondersteund.

Twee voorbeelden met opmerkelijke raakvlakken uit eigen ervaring hoe journalistiek te handelen.

Alexander Myagkov was geheimagent van de KGB. De man was in de jaren zeventig verliefd geworden op een vrouw uit Ede. Wilde met haar een nieuw leven beginnen en bood topgeheimen van zijn Russische bazen te koop aan voor een ton in guldens. Destijds een astronomisch en in de journalistiek nog niet eerder voor een tip betaald bedrag.

Hoofdredacteur Hans Knoop van Accent, bekend van ‘de zaak Menten’, twijfelde geen moment. ,,Myagkov krijgt geen cent. Met de KGB doen wij geen zaken. Hij is spion van de vijand – het was ‘Koude Oorlog’ – en illegaal in ons land. Alle informatie op basis van een aantal ontmoetingen met de KGB’er werd dus gepubliceerd.

Casus twee.

De Rotterdamse journalist Joris Boddaert had de plaatselijke primeur dat Ruud Lubbers als bewindspersoon door het aangaan van een liefdesrelatie een echtbreuk veroorzaakte. Mijn hoofdredacteur was duidelijk. ,,De bedrogen echtgenoot van de vrouw met wie Lubbers een relatie had, moet zélf zijn verhaal doen én Lubbers moet commentaar geven.”

Zo is het verhaal ook gebracht.

Vriend en vijand in de media behoren op een persconferentie van een beoogd president in een vrij en democratisch land volstrekt gelijkwaardig te worden behandeld.

Geen journalist kan een informatieverstrekker – ongeacht of dit een politicus is of niet – verplichten te antwoorden. De journalist mag wel verwachten dat de dienaar van het volk, dat wordt Trump als president, hem serieus neemt en niet publiekelijk uitscheldt.

Donald toonde zich een stripfiguur.

In de toekomstige president komen alle negatieve eigenschappen van de familie Duck samen. Het poenerige van oom Dagobert en het domme van de neefjes Kwik, Kwek en Kwak. De wereld is er klaar mee.

Wat mij betreft in dubbele betekenis.

Theo Jongedijk