Europa bezwijkt onder vluchtelingendruk

De vluchtelingencrisis holt stap voor stap de Europese eenheid uit. Het verdrag van Schengen dat het vrij vervoer van mensen en goederen garandeert, dreigt als een kaartenhuis in elkaar te zakken.

Vandaag kwam het tot een nieuw dieptepunt doordat het ene EU-land (Griekenland) haar ambassadeur terugriep uit het andere EU-land (Oostenrijk).  De Grieken zijn terecht beledigd over het feit dat Oostenrijk buiten hen om een slot op de Balkan heeft bekokstoofd.

En het dieptepunt is nog niet bereikt. Het is eerder een signaal dat het nu snel zal gaan met het sluiten van de open grenzen, een van de fundamenten van de Europese Unie. Het is nu ieder voor zich, en landen staan op het punt om de hekken rond om hun grenzen weer op te trekken. De Zwarte Piet is voor Griekenland die dagelijks wordt overstelpt door vluchtelingen vanuit Turkije.

Het is aan EU-voorzitter Nederland, en dus aan onze premier Rutte, om de komende dagen een Europese oplossing te organiseren. De kans dat dat lukt wordt met het uur kleiner. Machteloos laat Rutte de kwestie uit de hand lopen. En zo dreigt onder Nederlands voorzitterschap het einde van de open grenzen.

Niet alleen een grote slag voor onze economie. Ook een uiterst beschamende vertoning.