DNB wordt gehoekt door oud-topman

Schermafbeelding 2016-02-25 om 13.30.10De uitbarsting van de voormalig topman van Delta-Lloyd Niek Hoek is nogal opmerkelijk. De frustratie van Hoek over De Nederlandsche Bank en de media (in dit geval het FD) is kennelijk zo groot dat hij zich niet meer kan inhouden.

Vanachter zijn beeldschermpje geeft hij impulsief in een reactie af op het in zijn ogen zwabberbeleid van De Nederlandsche Bank.

Het is niet de eerste keer dat De Nederlandsche Bank onder vuur ligt. Ook voormalig oprichter Dirk Scheringa van DSB heeft nog een appeltje te schillen met de vorige banktop. Toen was het nog Nout Wellink die korte metten maakte met de bank uit Noord-Holland.

Hoek, die in 2014 vervroegd met pensioen ging omdat de DNB hem opnieuw dreigde te gaan toetsen, schrijft zijn ergernis van zich af. ,,Afgelopen december heeft DNB blijkbaar eerder door haar specifiek goedgekeurde langlevenswaps van Delta Lloyd opeens weer anders beoordeeld”, aldus Hoek, die stelt dat zijn voormalige bedrijf geen aandelen hoeft uit te geven ter waarde van €650 miljoen om de reserves te versterken. ,,Door deze maatregelen is Delta Lloyd naar mijn schatting in zijn totaliteit ruim meer dan 1 miljard euro kapitaal ‘kwijtgeraakt’.”

Het is de emotie die de man drijft. Dat is altijd beter dan de manager en zijn regeltjes. Onder de dikke laag vernis gaan dus in de financiële wereld ook echte emoties schuil. Hoek hield van zijn bedrijf en is nog steeds kwaad.