PIJNLIJKE BREXIT MOET EUROPA WAKKER SCHUDDEN

Het vertrek van Groot Brittannië uit de Europese Unie betekent pijnlijk gezichtsverlies voor de Unie als geheel. De Britse bevolking stemden met de onderbuik tegen het Brusselse bureaucratenbolwerk. De Britten zagen er geen heil meer in om Brussel van binnenuit te veranderen. Voor de be-leave-ers was de enige optie een cold turkey vertrek uit de Unie.

Daarmee schudt de EU op haar grondvesten. En dat is zeer ernstig. Want Europa kan niet zonder de EU. Op mondiale schaal is de som der delen sterker dan het geheel. Zeker in een tijd dat de Russische Beer in de vorm van de potentaat Vladimir Poetin nadrukkelijk weer aan zijn kettingen rammelt. Ook mag nooit vergeten worden dat het project-Europa het antwoord is op twee verschrikkelijke Wereldoorlogen die het continent in de vorige eeuw verscheurden.

Het is te hopen voor de toekomst van de Europese Unie dat de achterblijvende landen de Britse wake up call serieus te nemen. Europa is een bureaucratisch monster waar vanuit de lidstaten maar marginale democratische controle op uit te oefenen valt. De wijze waarop de Unie nu georganiseerd is, moet daarom radicaal veranderen. De burger moet weer het idee krijgen in control te zijn.

Blijft de bureaucratische draak zich wentelen in arrogantie, dan is de kans levensgroot dat het niet bij die ene uittreder blijft. Dat zou rampzalig zijn.