Hoe haal je het in je hoofd?

Ze gingen daar te keer alsof hun leven ervan afhing. Ze joegen kinderen de stuipen op het lijf. Zo maar, tijdens een bezoek van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aan een winkelcentrum in Amsterdam-Zuidoost, stonden ze daar. Black Panthers, gestoken in het zwart. Ze noemden het bezoek van de kindervriend en zijn hulpen een provocatie aan de zwarte bevolking.

Hoe haal je het in je hoofd? Zo diep gezakt.

Wij zijn kinderen van na de oorlog. Onbevangen in het leven: geen oorlog maar welvaart. Een samenleving met mensen, die gelukkig niet allemaal hetzelfde zijn. Gekleurd, niet gekleurd, hetero, homoseksueel, groot, klein, man, vrouw, dik en dun, moslim, christen.

Wie ben je, wat wil je en wat doe je. Daar gaat het om. Onze Grondwet zegt het ook: iedereen is gelijk, iedereen heeft dezelfde rechten en dezelfde plichten.

Niets is zo onschuldig als het Sint Nicolaasfeest. Zwarte Piet is een kindervriend en geen raciale crimineel. Of het nu gaat om politie-optreden, solliciteren of het samen vieren van een kinderfeest; we provoceren niet, maar we respecteren elkaar in ons land.

Daarom zijn Black Panthers gevaarlijker voor onze samenleving dan welke Piet (black, stroopwafel of zelfs wit) dan ook.

Better call Sjuul

Vorig artikel
Volgend artikel