Politiek gekabouter

Tenenkrommend hoe een VVD-Kamerlid, een amateur, de minister van Sociale Zaken deze week in een hoek wilde schoppen. De man heet Anne Mulder en in de schaduw van het Binnenhof en zijn politiek voorman Rutte overleeft hij daar al decennia.

Zijn politieke prooi deze week was Lodewijk Asscher, een talentvolle jongeman, een minister die wiens woordenschat wat groter is dan zijn capaciteiten. Maar het is wel een PvdA’er die redelijk lijkt, het hart op de goede plek heeft en probeert te luisteren.

Daarom is het politiek gekabouter van Mulder ook zo verschrikkelijk old cake. 1. Kamerlid wil zich profileren. 2. Krant belt. 3. Beetje hakken op een minister van de coalitiegenoot (,,het is gewoon onvoldoende”) omdat je niets beter te doen hebt. 4. Keutel intrekken als het moeilijk wordt.

Kappen met die man. Hij staat symbool voor ons politiek bestel dat hard toe is aan hervorming. Waar blijft de staatscommisie met de voorstellen? Halvering van de Tweede Kamer, meer regionale invloed en een Eerste Kamer die geen politiek bedrijft maar reflecteert.

Maar vooral is het een kwestie van mentaliteit. Met al onze problemen (vluchtelingen, terreur en ouderen die niet meer aan het werk komen omdat ook meneer Mulder de verhoging van de AOW-leeftijd steunde) is het tijd voor verandering.

Better call Sjuul

Vorig artikelHoe haal je het in je hoofd?
Volgend artikelGo, go, go!