Joop bij Muzeprijs: Ga weg!

Joop van den Ende vastgelegd door kunstschilder Richard van de Klooster.
Joop van den Ende vastgelegd door kunstschilder Richard van de Klooster.

Mooi eerbetoon gisteravond in het Rotterdamse stadhuis aan Joop van den Ende. De 74-jarige trotse ondernemer werd geëerd met de Gerrit den Braber Muze Prijs. Met Ahmed Aboutaleb en Jan Peter Balkenende aan zijn tafel, inclusief zijn zoon en dochter, was Van den Ende in zijn element.

Hij spoorde in zijn dankwoord jongeren aan om buiten Nederland te ondernemen. Om ervaring op te doen. ,,Ga weg. Ga naar het buitenland. Kijk over de gens. Ik heb Engels leren spreken toen ik 44 jaar was”, aldus Van den Ende, die goede sier maakte door te stellen dat hij misschien wel in Rotterdam geboren had willen worden.

Mies Bouwman stal de show met haar speech (,,Joop, ik hou van je”), terwijl een zekere professor Van der Geld nog iets murmelde dat niemand aan tafel echt begreep.

Want daar ging het met onder andere minister van Staat Frits Korthals Altes over de positie van de Raad voor de Rechtspraak, die vrijwel oncontroleerbaar voor parlement en minister van Justitie opereert. ,,Dat kan niet onze rechtsstaat”, aldus de kordate ex-minister van Justitie.

Ook ex-minister Ivo Opstelten was van de partij. ,,Het gaat goed met mij”, zei Ivo tevreden. ,,En ja, ook ik heb fouten gemaakt.”

Van den Ende vertrok op tijd uit Rotterdam, omdat echtgenote Jeannine met griep thuis was achtergebleven.