O, Nederland let op uw saeck!

hypotheekrente

Politieke onbenullen zijn het. De economen en de journalisten die vanuit hun ivoren toren piepen dat de hypotheekrente-aftrek met de huidige lage rente wel kan worden afgeschaft. Het kan pijnloos gebeuren, zeggen ze, terwijl ze ondertussen huiseigenaren schrik aanjagen.

De hypotheekrente-aftrek wordt door ze afgeschilderd als een gedrocht. Alsof huiseigenaren via de aftrek stelen van de overheid. Europa wordt er met de haren bijgesleept. Of andere internationale clubs die hier iets van vinden. De praktijk is dat Nederland over het eigen belastingsysteem gaat en niemand anders.

De feiten zijn dat de Nederlander zich blauw betaalt aan inkomstenbelasting met een toptarief van 52%. Dat rente-aftrek ook een stimulans is voor het eigen woningbezit. Dat grijpgrage linkse politici al decennialang angst aanjagen door de aftrek tot symbool te maken van het polderkapitalisme. Dat juist burgers met een gemiddeld inkomen profiteren van de aftrek. En dat, inderdaad, miljonairs daar ook gebruik van maken. Maar wat is daar mis mee? Een samenleving misgunt iemand toch niet zijn succes?

Ze duiken dus weer op de economen, journalisten en straks de politici met hun linkse agenda’s. Ze beseffen niet hoezeer huiseigenaren schrikken van hun geroeptoeter. Alsof dit kabinet al niet zwaar heeft ingegrepen en een flink deel van de huizen nog steeds onder water staat.

Bovendien kan hun argument van een lage rente ook totaal anders worden uitgelegd: de kosten voor de overheid dalen juist. Een extra reden om de aftrek ongemoeid te laten.

O, Nederland let op uw saeck.

 

Vorig artikel
Volgend artikel