Vroeger was het beter

ton eliasVandaag zal VVD’er Ton Elias beslissen of hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Als zijn verstand het wint van zijn ego dan doet hij dat niet. De VVD kan zich beter gedeisd houden en zich heroriënteren. De privé-ambitie van een enkel Kamerlid moet wijken voor het partijbelang.

Met de democratische verkiezing van de Kamervoorzitter is de kwaliteit er niet bepaald op vooruit gegaan. Kent u ze nog? De Kamervoorzitters Kortenhorst, Van Thiel, Vondeling, Dolman, Deetman? Mannen met gezag.

Werd er voorheen, toen de grootste fractie de voorzitter leverde, goed gekeken naar de verdeling van de topbanen, tegenwoordig is het een tombola. Niet altijd is democratisering de oplossing. De VVD heeft met Ankie Broekers-Knol de Senaat in handen en met Rutte het Torentje, terwijl CDA’er Donner eerste man is bij de Raad van State. Om die reden is het logisch dat het voorzitterschap naar de tweede partij van het land gaat: de PvdA.

Deze week krijgt de Kamer ongetwijfeld, al is het maar voor een jaartje, een nieuwe voorzitter. Van de regen in de drup. Kies daarom niet de man of vrouw met de meeste stemmen, maar kies de beste. Vroeger was het beter.

Better call Sjuul

Naschrift:

Geen enkel misverstand: voorzitters Van Nieuwenhoven (1998-2002), Weisglas (2002-2006) en Verbeet (2006-2012) zijn onomstreden. Ze horen in het bovenstaande rijtje thuis.