Gezond Verstand na pak slaag bij verkiezingen

Fout 1: het uitsluiten van kernenergie. Fout 2: 850 klimaatvoorstellen. Fout 3: het opzettelijk aanjagen van klimaatangst.

Dat was dus december 2018, nu een jaar geleden. U weet het nog? Vlak voor de kerst kreeg Nederland een bak klimaatvoorstellen over zich uitgestort, waarbij de energierevolutie werd gepredikt. Met de peperdure warmtepomp voorop, van het gas af en de benzine- en diesels verplicht de deur uit en nog eens honderden andere ‘ideetjes’ waarmee het land op stang werd gejaagd.

We zijn nu een jaar verder en premier Mark Rutte heeft zijn lesje geleerd. Zo blijkt wel uit zijn boodschap in Madrid bij de Klimaatconferentie. De burger kan besluiten om een klimaatvriendelijker oplossing te kiezen wanneer het hem of haar uitkomt. Dat geldt ook voor Rutte privé. Ook hij zal zijn oude Saab een keer moeten vervangen, maar dat doet hij pas als hij toe is aan een nieuwe.

Dit klinkt alleszins redelijk, het klinkt zelfs als gezond verstand, overigens geheel geïnspireerd door het pak slaag dat de VVD kreeg bij de Provinciale Staten-verkiezingen in maart.

Vandaar dat het kabinet het over een andere boeg gooit. Nederland laat nu als gidsland, want wat is er mooier dan dat, vooral het bedrijfsleven opdraaien voor de klimaatdoelen. Maar hoe leg je dat uit aan ondernemingen, die zien dat in andere landen de collega’s niet worden belast met regels en heffingen?

Gelijke monniken, gelijke kappen. Anders dus maar even niet.