Blijf af van de kust/Eberhard drinkt ook thee

Vermoorden van de kust, dat doe je mar een keer!

kust2
We hebben een mooi land. Dat moet zo blijven. Maar er leven mensen. Die moeten wonen, werken en reizen. Met de ruimte die we hebben, horen we verantwoord om te gaan. Woningen zijn nodig om iedereen onderdak te verschaffen, bedrijven zorgen voor inkomen en wegen, spoor, water en vliegvelden zijn onmisbaar om ons te verplaatsen.

We kunnen van mening verschillen of we het beslag op de ruimte om de groei die nodig is om ons welvarend te houden, moeten beperken. Ik vind dus van niet. Waarom er geen snelweg dwars door het zogenaamde Groene Hart van Amsterdam naar Rotterdam wordt geasfalteerd, is mij nog steeds een raadsel. Of waarom steden aan de randen van hun gemeenten niet de ruimte krijgen om fatsoenlijke woningen te bouwen in plaats van kippenhokken. Ik weet het niet.

Nederland is bij lange na niet volgebouwd en wie dat wel beweert, liegt.

Maar er is een grens, mensen. Ergens trekken we een dikke, rode streep. Je blijft met je fikken af van onze kust. Op het land en in het water. Welk kabinet er ook zit: wit, blauw, rood of paars.

Dit is de boodschap: stop onmiddellijk met die foeilelijke windmolens, verleg de vliegroutes in de kuststreek en kabinet stop met de verrommeling. Het afschaffen van het bouwbesluit langs de kust is een brug te ver.

Wanbeleid kun je herstellen, maar de kust vermoorden: dat doe je maar een keer.

Better call Sjuul 

 

HOE NAIEF KUN JE ZIJN?

van der laanBurgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft kennelijk een kopje thee teveel gedronken. De burgervader, meestal scherp op de bal en verrre van op zijn achterhoofd gevallen, meldde dat een massale aanranding als in Keulen in zijn stad uitgesloten is. ,,Amsterdammers zijn daar veel te lief voor. En we stellen grenzen.”

Hoe naïef.

De situatie in Keulen staat niet op zichzelf. De Volkskrant opent vandaag met het nieuws dat er ook in Zweden massa aanrandingen zijn geweest. Afgelopen twee zomers tijdens popfestivals deze jaarwisseling in Malmö. Weerzinwekkende politieke correctheid heeft er toe geleid dat deze incidenten maandenlang onder de pet zijn gehouden.

Er is geen enkele objectieve reden om te stellen dat wat in Duitsland en Zweden gebeurd, hier niet zou kunnen plaatsvinden. Van der Laan zou er daarom verstandig aan doen om zijn worden zorgvuldig te kiezen.

Het is te hopen dat zijn voorspelling dat Amsterdammers als er sprake is van ongewenst gedrag grenzen stellen uitkomt. Maar bluffen dat de incidenten met opgefokte vluchtelingen uit andere culturen hier nooit zullen voorkomen is onverstandig. Het is als zeggen: Gaat u maar rustig slapen. Dat terwijl uiterste waakzaamheid geboden is.

Jan-Kees Emmer