Hoe leg ik het mijn kinderen uit?

Van Parijs tot Hannover. Hebben ze dan toch hun zin? De angst regeert. De voetballers van Duitsland en Nederland wilden demonstreren dat ze, zelfs na het bloedbad in Parijs, zich niet uit het veld zouden laten slaan. Een demonstratie tegen de terreur, een voetbalfeest voor de democratie. Met op de tribunes dappere mensen, onder wie ministers en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Maar het bleef gisteravond oorverdovend stil rond de middenstip in Hannover. De schurken slagen erin onze samenleving te ontregelen. De tribunes bleven leeg.

Het hoofd koel houden. We staan schouder aan schouder. En het kwaad met wortel en tak uitroeien. Maar ondertussen hebben de terroristen een nieuwe prooi. Ze misbruiken de sport voor hun verderfelijke activiteiten. Voor het oog van de wereld, omringd door bewonderaars, met als doelwit het voetbal.

Hoe groot was de ramp wel niet geweest als de beveiliging in het Stade de France niet op orde was? En ook gisteren in Duitsland bleken de inlichtingendiensten hun werk te hebben gedaan. Een geruststelling? Vooralsnog niet, want de mazen in het net zijn groot. De slang kruipt door onze westerse wereld.

Terwijl in Sain Denis de kogels ook vandaag weer door de lucht vliegen, blijft een vraag maar knagen. Hoe leg ik het mijn kinderen uit?

Better call Sjuul