Politiek getreiter

Na de acht crisisjaren markeert de voorgenomen lastenverlichting van vijf miljard het moment dat de ellende voor een groot deel achter ons ligt.

Na het zuur dus het zoet van de beloning.

Dat zou ook zeer welkom zijn. De belastingdruk in ons land is achterlijk hoog. Van bpm tot inkomstenbelasting, inclusief een bijna criminele aanslag op het spaargeld van de Nederlanders.

Maar waar het kabinet-Rutte erin slaagde om te hervormen en zwaar te bezuinigen, blijkt het niet in staat om de belastingen te verlagen. Door politiek getreiter van D66, overvragende splinterpartijen en een wankele basis in de Eerste Kamer is de leeuw lam geworden. De spartelende staatssecretaris op het ministerie van Financiën doet zijn best, maar dat is niet genoeg.

Hoe D66-voorman Pechtold megalomaan omspringt met de belangen van alle Nederlanders is laakbaar. Dat geldt ook voor de halsstarrigheid van de anderen. Hopelijk hebben hun partijgenoten in de senaat meer verantwoordelijkheidsgevoel in hun donder.

Het kabinet kan daarom niet anders dan hier een halszaak van maken. Anders ben je geen knip voor je neus waard: wegwezen.

Better call Sjuul