Insecten leegden hun gifangels

Frankrijk schuift op naar een oorlogssamenleving. Dat was gisteren de dramatische boodschap van le président de la République in Versailles. Waar de Eerste Wereldoorlog ooit eindigde, moet een derde worden voorkomen.

Met François Hollande als president van een land dat politiek en slordig is. Hollande wil aanvallen en beschermen. Als oorlogspresident wil hij het kwaad, dat verantwoordelijk is voor het bloed in de straten van Parijs, uitroeien.

Want de stad van de liefde is door insecten aangevreten. Als larven kwamen ze naar het hart van Frankrijk. In hun vermomming nestelden ze zich in de schaduw van de Eiffeltoren, ontpopten zich en ze leegden hun gifangels. Met dat gif wordt onze vrijheid en onze democratie vernietigd.

In ons land sluiten de optimisten liever de ogen. Hun idealisme is bewonderenswaardig. We mogen inderdaad niet toegeven aan het kwaad. Maar het is te laat om niets te doen. Het is een illusie dat de samenleving doorsuddert. Alles veranderde na 9/11. Na 11/13 zal het niet anders zijn met de impact op ons dagelijks leven.

Terwijl onze premier in Zuid-Afrika bivakkeert, is onze politiek aan het bakkeleien over een lastenverlaging van 5 miljard euro. Bijna niet te geloven. Waarom stoppen we dat geld niet in de bestrijding van het gif dat ons bedreigt?

Better call Sjuul