Links in verwarring

images-1Het grote plezier waarmee Diederik Samsom en Jesse Klaver ons land verder willen knevelen met milieuregeltjes via een nieuwe, linkse Klimaatwet zegt genoeg. De twee hebben elkaar gevonden. Het duo is zelfs inwisselbaar. Zet achter de naam van Samsom GroenLinks en we geloven het meteen en Jesse is er een van de Niet Nix-generatie, een enthousiaste PvdA-jongere.

Links is al jaren in verwarring. Voor de regeerbaarheid van het land is verplintering op rechts, maar ook op links met de vermorzelde PvdA, het zwakke GroenLinks, de verdeelde SP, de radicale Partij voor de Dieren, het pedante D66 en een bizar Turks clubje fnuikend.

Hoe meer partijen, hoe lamlendiger de coalitievorming.

Was D66 sinds de oprichting een bijwagen van de PvdA (uit angst om kiezers te verliezen), de PvdA is op dit moment een bruikbare bijwagen van de VVD. Daarmee heeft Samsom als politiek voorman ook zijn eigen doodvonnis en dat van zijn partij getekend. Bij de SP hebben ze zo hun eigen probleempjes met een heuse richtingenstrijd over het sektarisme in de partij. GroenLinks is al jaren de weg kwijt en de dierenpartij is overbodig, ondanks de goede bedoelingen.

Samsom, Klaver, Thieme, Roemer, Pechtold: zet je ego aan de kant en maak een grote linkse partij. Noem het bijvoorbeeld Links Nederland. Dan valt er echt iets te kiezen.

Better call Sjuul