Deze week: uw eigen Better call Sjuul

bettercallsjuul@gmail.com

Fijne kersboodschap

Vertrekkend korpschef Gerard Bouman heeft een bizar gevoel voor timing. Naast de rollade legt hij twee dagen voor kerst een presentje neer voor de hardwerkende burgers: er komt in Nederland zeker een terreuraanslag. Want ons land was tot dusver een oase. Er is hier nog geen aanslag geweest. En nog meer van dat soort teksten.

Fijne borstklopperij van een diender die vertrekt. Op het moment dat de reorganisatie van de politie van links tot rechts in de soep loopt en Nederland na dit rampjaar snakt naar de rust onder de kerstboom wil Bouman ons wakker schudden en krijgt hij daarvoor een podium om er weer snel van af te springen.

Bah!

KAMP van gemiste kansen

Henk_Kamp_2011_(1)Minister Kamp (Economische Zaken) geeft ons nog een kans om meer energie te besparen of voldoende windmolens te plaatsen anders grijpt hij in. De windvaan van ons verzet tegen de windmolens aan de Nederlandse kust (www.verzetwindmolens.nl) draaide zich tureluurs met dit dreigement.

Ondertussen hebben zich al duizenden burgers, honderden bedrijven en ook gemeentes uitgesproken tegen de komst van deze horizonvervuilende bedreiging van authentiek Hollands landschap aan de kust van IJmuiden tot Scheveningen en toeristische werkgelegenheid.

Het platform van het verzet biedt de minister een prima alternatief in de vorm van het windmolenpark IJmuiden-Ver (wat het ministerie zelf ook weet). Meer vermogen, een vergunning in handbereik, wel kansen voor het (maritiem) bedrijfsleven en als bonus Europese samenwerking op het gebied van Energiewinning. De minister wil daar echter niet aan omdat het te veel zou kosten (wat vreemd is omdat het er sowieso moet komen).

Ik zou zeggen welkom in het kamp van gemiste kansen.

(Stephan Stokkermans)

bettercallsjuul@gmail.com

Schaf BTW op energie af

Op dinsdagavond had het programma Radar een special over de hypotheekschulden van de Nederlanders. Blijkbaar zijn die in Nederland veel hoger dan in de ons omringende landen. Diverse specialisten werden aan het woord gelaten om uit te leggen dat dit slecht is voor het land, maar ook voor onszelf.

Is het nou onze eigen schuld? Proberen we consequent boven onze stand te leven misschien? Houden we veel te weinig rekening met slechte tijden, zoals we recent hebben meegemaakt?

Uit het onderzoek van Kassa bleek overigens dat huren ook een kostbare aangelegenheid is, om nog maar te zwijgen over de hoogste energie en waterlasten van Europa

Wat zou een oplossing zijn? Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek wordt daarbij altijd als eerste genoemd. Leuk idee natuurlijk maar hoe dat huiseigenaren van een hoge schuld afhelpt wordt niet echt duidelijk. De Nederlanders zitten helaas helemaal klem door de almaar durende woning nood. De meesten kunnen niet simpelweg even verhuizen om de schuldenlast te verminderen.

Het probleem moet worden opgelost, maar de rekening kan niet alleen bij de huiseigenaren worden neergelegd. Er zal zeker ook iets moeten gebeuren met de hoogte van de vaste lasten voor Nederlanders.

Schaf bijvoorbeeld nu eindelijk eens de BTW over energiebelasting af. Ik snap dat politici belasting een toegevoegde waarde vinden, maar burgers kijken daar wat anders tegenaan.

(Paul Vos)

bettercallsjuul@gmail.com

Politiek niet van deze tijd

Het is vaker gezegd: de hedendaagse politiek is niet meer van deze tijd. Men staat mijlenver van de realiteit en is telkens weer geschokt als er iets mis gaat, ze gaan door hun knieën, bieden nederig hun excuses aan en op naar de volgende dag.

Slaap zacht Nederland.

Voorbeelden te over: de ‘Teevendeal’, HSL, Fyra, het sluiten van de verzorgingshuizen, het direct betalen van de 900 miljoen naheffing aan Brussel, het vluchtelingendossier, enz enz.
Het lijstje is niet volledig, je komt al snel aan 4 of 5 A’4 tjes over de laatste jaren.

Doe je dit als ondernemer of medewerker bij een particulier bedrijf dan weet je wat er gebeurt. Faillissement of ontslag. In Den Haag verdampen er honderden miljoenen euro’s en ze komen er mee weg.

We laten het allemaal gebeuren omdat we slechts, indien een kabinet de rit uitzit, éénmaal per vier jaar onze stem mogen laten horen in een schimmenspel wat de politieke partijen op dat moment opvoeren. Rond verkiezingstijd prachtige sprookjesverhalen, als de stem binnen is gaan ze weer verder met hun hautaine gedrag. 

(Bertil Pot)

 

Wat na V&D en Scapino?

v-d-logo1

Na dreigende berichten over de schoenenwinkels van Scapino staat mijn Twitter nu vol over het uitstel van betaling van warenhuis gigant V&D. Na de toestanden in mei leek het tij gekeerd maar vorige week kwamen de eerste berichten al van tegenvallende resultaten.

Triest voor de duizenden werknemers zo vlak voor kerst.

Internet zou de grootste concurrent zijn. Kenners roepen dat men te laat en met te weinig middelen de digitale weg is opgestapt.

In Leiden staat het nieuwste concept warenhuis van V&D sinds anderhalf jaar. Hippe uitstraling, betere merken maar toch geen groot publiek. Gisteren was ik er nog even, een beetje druk maar te stil voor deze periode en volgens mijn jonge collega’s is het het allemaal net niet. Zij gaan er in ieder geval nooit heen.

Binnenkort hoeft dat waarschijnlijk ook niet meer. Ik zou toch zo graag in die glazen bol willen kijken hoe het winkelgebied er over vijf jaar uitziet.

En dat beangstigt mij.

(Trudy Kwik)

 

bettercallsjuul@gmail.com