Deze week: uw eigen Better call Sjuul

bettercallsjuul@gmail.com

Voetballerij is ziek

De kopstukken van de FIFA en de UEFA ruimen het veld. Voor in ieder geval 8 jaar. Voor de oude man Blatter ben ik niet bang dat hij terugkeert maar luisje Platini zou nog weleens ergens de kop op kunnen steken. Blatter zag er gehavend uit tijdens de persconferentie.

Ik krijg er onmiddellijk visioenen bij: zijn administrateur was er klaar mee om de zondebok te spelen. Zijn vrouw ziet haar inkomen in gevaar komen. Of Michel baalt dat hij zich toch door hem heeft laten verleiden!

Enfin, we zijn van ze af, met helaas een fooitje aan boetes, maar meer kunnen ze niet kapot maken.

De voetballerij is ziek: spelers die een miljoen per week verdienen, trainers die oprotpremies ontvangen waardoor ze nooit meer op het veld hoeven te staan, meer clubs die failliet zijn dan wij denken en eigenaren die hun verplichtingen niet nakomen. En wij houden het maar in stand: kopen duren clubpassen en kaartjes, laten duizenden politieagenten de boel regiseren en luisteren uren op de publieke omroep naar nutteloos geklets van dure analisten!

Rugby, handbal, hockey, zwemmen! Hardwerkende mannen en vrouwen die prachtige prestaties neerzetten voor weinig. Zoveel beter dan die omhooggevallen voetbalsnobs!
(Trudy Kwik)

 

bettercallsjuul@gmail.com

Politie steekt geen poot uit

Wat is er toch in dit land mis. Van alles! Waarom mogen fietsers: zonder licht rijden, door rood licht rijden, whatsappen en telefoneren, terwijl ze geen acht slaan op het overige verkeer en zo hun eigen leven in gevaar brengen en anderen de stuipen op het lijf jagen, het hart in de keel doet belanden. Waarom? Als oom agent hen passeert, worden deze verkeersmisbruikers niet aangehouden en beboet. De koddebeier rijdt gewoon door zonder maar EEN poot uit te steken.

Waarom worden fietsers niet aangehouden als ze door de Leidsestraat in Amsterdam rijden (een voetgangerszone)? ‘De pet, die ons allen past’, steekt geen poot uit. Waarom mogen pizzabezorgers ALLE verkeersregels negeren, zonder dat firma handhaving niet EEN poot uitsteekt? Waarom mogen voetgangers lukraak overal oversteken waar ze willen en zo ongeacht het overige verkeer hun eigen leven in gevaar brengen? Waarom krijgt de trambestuurder een middelvinger, als er al niet gespuugd wordt, als hij zojuist het leven gered heeft van een verkeersdelinquent?

Daar tegenover: Waarom wordt een automobilist als hij maar WIJST naar zijn mobiele telefoon, aangehouden? Waarom krijgt hij een boete als hij een paar kilometer de snelheidslimiet overschrijdt? Waarom waarom? Kortom; WAT IS HET VERSCHIL?

Mevrouw de minster, mevrouw Schultz, kunt u mij dat uitleggen? 

bettercallsjuul@gmail.com

Je wereld wordt beter met goed nieuws

Gaat het echt zo slecht als de media ons doen geloven ? We zien het dagelijks, voornamelijk slechte nieuws, via allerlei kanalen tot ons komen. Pak een willekeurige pagina van een nieuwsblad en je moet speuren naar goed nieuws. Zet de tv aan en de nieuwsellende rolt zich voor je ogen uit. Er is toch wel goed nieuws te melden ?

Jazeker, daarvoor moet je vaak op de sportpagina’s zijn, alhoewel dat niet voor alle takken van sport geldt. Ik noem maar even het nationale voetbalteam! Maar je moet toch tegenwoordig wel stevig in je schoenen staan om niet te worden beïnvloed door al dat negatieve nieuws.

Goed nieuws is vaak veel dichterbij. Je partner, kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden. Er is altijd wel een verjaardag, geboorte, jubileum of een ander feestje te vieren. Ook de dood van iemand na een lang en over het algemeen gelukkig leven beschouw ik als goed nieuws.

Natuurlijk is er dichtbij ook slecht nieuws, die dingen in het leven die verdriet en pijn doen. Dat laatste is niet altijd rechtvaardig verdeeld, de één krijgt er meer mee te maken dan een ander. Maar hoort dat niet een beetje bij het leven ?

Misschien slecht nieuws voor de uitgevers, krantenbazen, columnschrijvers, tv-makers, journalisten, maar goed nieuws voor jezelf : hou op met het volgen van het door de media voorgeschotelde, over het algemeen slechte nieuws!

Beperk je tot het nieuws in je eigen kring. Moet je eens opletten, hoe een stuk vrolijker de wereld lijkt. Wordt de wereld daar beter van ? Nee, natuurlijk niet, maar je kunt er toch geen fluit aan doen. Maar mocht je onverhoopt slecht nieuws horen in je directe omgeving, dan kun je daar misschien wel wat aan doen.

En een beetje helpen geeft een goed gevoel. En dat is weer goed nieuws !

(Erick Nova)

We worden voorgelogen

Ik heb zo vaak mijn mening over de actualiteit gedeeld  met andere mensen via Facebook, ingezonden brieven naar De Telegraaf en natuurlijk de vele, vele discussies met vrienden, familie, collega’s en vreemde mensen op straat, terrassen etc. Wat mij vooral opvalt is dat veel mensen zo ontzettend moe zijn geworden… Moe van het beleid van onze regering,  Brussel, Griekenland, vluchtelingen, IS, ouderenzorg, zorgpremie, de graaiers, het milieu, Volkert van der Graaf.  Noem een onderwerp en je hoort een diepe zucht. Een zucht van vermoeidheid maar ook moedeloosheid en vaak uit pure  wanhoop.

Waarom zijn we zo geworden?

Alle waarom heeft zijn daarom, zou Shakespeare zeggen.

Maar zo gemakkelijk als in zijn tijd, zonder de hedendaagse communicatiemiddelen, komen wij  er niet meer vanaf. Of we willen of niet we worden dagelijks geconfronteerd met datgene wat op die dag de actualiteit is. Er worden vele meningen ge-uit over de diverse onderwerpen maar uiteindelijk trekt iedereen aan het kortste eind. Ons wordt wijsgemaakt dat we in een democratie leven wat een grove leugen is. We worden voorgelogen, kaalgeplukt en besluiten worden zonder overleg ons door de strot geduwd, vaak ingegeven door persoonlijke hebzucht of ijdelheid.

Weinig geleerd van de geschiedenis.  De tijden veranderen. Geketend in een vicieuze cirkel.

(Jolanda Akkerman)

bettercallsjuul@gmail.com

Discussie over fossiele brandstoffen; oliedom

We moeten onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen, zeiden PvdA en GroenLinks onlangs. Niet alleen gaan ze daarbij voorbij aan het feit dat maar 30 procent van alle olie wordt gebruikt voor transport en verwarming. De rest gaat naar de chemische industrie die er onder meer verf en kunsstoffen van maakt. Beetje moeilijk met windmolens.

Maar ze vergeten ook dat miljarden mensen in het Midden-Oosten, Venezuela, Rusland en Indonesië juist afhankelijk zijn van de inkomsten uit olie. Waar moeten die van leven als wij hun olie niet meer afnemen?

Blijven ze waar ze zijn? Of gaan ze op zoek naar een betere leefomgeving? Wachten ze intussen rustig af wat er gaat gebeuren? Of zien hun leiders al lang welk risico ze lopen als hun enige inkomstenbron wegvalt?

En sturen dus nu al hun kwartiermakers vooruit?

(Peter Schoenmaker)

Gekonkel in de Kamer

De kandidaat-Kamervoorzitter Arib zou volgens een onbevestigd bericht slecht Engels spreken, zoals gisteren gemeld in Better call Sjuul. Tegelijkertijd spreekt Arib, een backbencher, niet accentloos Nederlands, wat een voorwaarde zou moeten zijn voor deze functie.

Ook na het troosteloze vertrek van Kamervoorzitter Van Miltenburg wordt er nog steeds met argusogen naar elkaar gekeken. Wordt het Arib, CDA’ster Van Toorenburg, VVD’er Elias of toch PVV’er Bosma. Of staat er een nieuwe kandidaat op? 

Maar er zou meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld dat er ruzie is binnen het presidium van de Tweede Kamer of subsidiegelden aan fracties niet voor partijdoeleinden worden gebruik. Twee grote fracties zouden hierop zijn aangesproken.

Schrijf zelf

Schrijf uw eigen Better call Sjuul: maximaal 225 woorden, actueel en niet schelden of beledigen.

bettercallsjuul@gmail.com