Ammehoela met die nieuwe bestuurscultuur

De voordracht van Wopke Hoekstra, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, voor een plek in de Europese Commissie is ronduit bizar. Een dergelijk onderonsje kan niet meer anno 2023. 

Wie kwam met het idee om Hoekstra voor te dragen? Was het zijn eigen ambtenarentop? Of de CDA-fractie? Of was het de premier zelf. De minister van Buitenlandse Zaken inruilen in  ‘oorlogstijd’ is niet logisch. Wat een slechte beurt van dit kabinet annex uitzendbureau, dat in anderhalf jaar tijd 8 bewindslieden zag vertrekken.

Dringt het dan niet tot het verstand door van dit kabinet en dat van Rutte door dat de EU-voordracht van een van de huidige leden van de regeringsploeg duidt op een totale mismatch tussen kabinet en wat er in ons land leeft: wantrouwen en ergernis over de achterkamers.

En bovendien, het CDA is een wegkwijnende partij. Hoekstra is daar mislukt als partijleider. In de peilingen staat het CDA op 3 zetels. De opvolger vabn Wopke krijgt de positie van stagiaire in een demissionair kabinet. Hoe kan Hoekstra dit vluchtgedrag rijmen met het toegenomen wantrouwen in politiek en politici?

D66 had er goed aan gedaan om de Hoekstra-voordracht voor EU-baan te blokkeren. ‘Niemand uit dit kabinet gaat naar Brussel’, had ook Mark Rutte als basisprincipe moeten accepteren. Er is zat bestuurstalent buiteb het Catshuis.

Ammehoela met die nieuwe bestuurscultuur, dacht Mark Rutte.

Foto: Flickr, president of Ukraine