Nederland zit niet te wachten op een crisis

Neelie Kroes sprak zondagmiddag wijze woorden bij het tv-programma Buitenhof. De VVD’ster legde haarfijn uit waar het al maanden aan schort. Met het team-Rutte gaan we de oorlog tegen corona niet winnen, was de boodschap. Kroes vergeleek de strijd tegen het virus met een oorlog en ze wees er fijntjes op dat de kans verkeken lijkt dat de huidige verantwoordelijke gezagsdragers dit gaan oplossen.

Het komt erop neer, volgens Kroes, dat het politiek en bestuurlijk onvermogen van dit moment moet plaatsmaken voor daadkracht.

De oplossing van Kroes is om een driemanschap te benoemen met Ben Verwaayen, een generaal b.d. (wat mij betreft Peter van Uhm) en ex-DSM-topman Feike Sijbesma, die ik afgelopen week op deze plek al als opvolger van Hugo de Jonge noemde. Het trio zou als taskforce met vergaande bevoegdheden aan de slag moeten gaan.

Want er valt nogal wat af te dingen aan het beleid van Rutte/De Jonge. Ook de cruciale organisatie van de vaccinatie blijkt veel te laat te zijn ingezet onder verantwoordelijkheid van de minister van VWS.

Het kabinet, en de feiten liegen niet, dreigt vast te lopen.

Niet alleen in deze coronacrisis, maar ook in de toeslagenaffaire veroorzaakt door de Belastingdienst, ontkomt het kabinet er niet aan om politieke consequenties te verbinden aan het rapport ‘Ongekend onrecht’. Zelfs na de publicatie komen steeds meer feiten boven tafel over het mogelijk opzettelijk frustreren van het onderzoek. Door het bestuurlijk autisme van de Tweede Kamer, het kabinet en zelfs de Raad van State werden tienduizenden Nederlanders letterlijk de vernieling in geholpen.

Laten we ook eerlijk zijn, Nederland zit op dit moment niet te wachten op een kabinetscrisis. We bevinden ons in het oog van de corona-orkaan. Het Brexit-drama ontsluit zich met kolossale gevolgen voor onze ondernemers en de Rotterdamse haven. Een volwaardig kabinet moet crisisbeleid voeren.

Tegelijkertijd, hoe leg je uit dat onder regie van de overheid burgers opzettelijk te grazen zijn genomen, zelfs op basis van afkomst?

De aanklacht van de parlementaire commissie is zo fundamenteel dat er voor het kabinet mogelijk geen andere uitweg is dan een enkeltje Huis ten Bosch.