MeToo-commissaris Mariëtte Hamer is een overbodige pleister

Het Haagse ritueel om bij een opkomend maatschappelijk probleem razendsnel een pleister op de wond te plakken is zo oud als de weg naar Rome.

Dat zien we ook aan de reactie op het stompzinnige en ronduit walgelijke gedrag van mannen in machtsposities in de showbizz, voetbal en politiek. De ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) verlossen zichzelf en vooral Mariëtte Hamer van een probleem. Na acht jaar voorzitterschap bij de Sociaal Economische Raad was de PvdA’ster wel toe aan wat anders. De verloren zomermaanden in de kabinetsformatie toen Hamer op zijn SER’s kostbare weken verspeelde met haar oeverloze praatsessies zijn we wel heel snel vergeten.

Hamer wordt regeringscommissaris voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Twee jaar lang mag Mariëtte gaan hameren. En daarna komt haar advies aan het kabinet dat we nu ook al kunnen voorspellen. ‘Ik beveel aan een permanent ‘ombudsloket’ in te richten, inclusief staf en budget.’

Alsof mevrouw Hamer het verschil gaat maken. Het reinigingsproces van de laatste weken werkt toch redelijk? Maatschappelijke verontwaardiging, opvang voor slachtoffers en de viezeriken vallen door de mand.

Hamer, een trouwe PvdA-apparatchik, stamt nog van de maakbare samenleving. Maar als ze ook maar één appje met zo’n dickpick weet te voorkomen, schrijft ze voorgoed geschiedenis.

(Foto: Flickr Kennisland)