Het wordt stutten Mark Rutte anders is het echt over

Fraai was het gisteravond allerminst. Het professionele gedraai in de arena van onze democratie over de nasleep van de 70 doden in Irak. Een flink deel van het vorige kabinet weet (bijna) van niets meer en het parlement werd half geïnformeerd.

Foutje hier, vergeten daar.

En toen opeens viel het machtswoord. PATS! Dat kwam niet vanwege het bombasme van Wilders, Kuzu of Baudet.

,,Het is de vraag of u mij gelooft. Zo niet, dan ga ik iets anders doen. Zo ja, dan blijf ik.”

En inderdaad, in kwesties van leven en dood, moet je een minister-president op zijn kunnen woord geloven. In wat voor samenleving leven we anders?

Maar als Mark Rutte vandaag weer opstaat ziet hij een welvarend gezond verstand land waar de ergernis is ingeslopen. Begrijpen doen we het even niet.

Dat de politiebureaus eerder dicht moeten vanwege een tekort aan politie-agenten, die er eerder zijn uitgedonderd. Dat het onderwijs is vastgedraaid. Dat de rechters de politiek houden aan onzinnige stikstofafspraken, waardoor Nederland in een recessie wordt geduwd. Dat de Participatiewet fake was en honderdduizenden mensen nog langs de kant staan en niet profiteren van de welvaart. Dat de jeugdzorg is vastgelopen, dat ouderen, boeren en bouwers vrezen voor hun toekomst. Dat de kinderopvang en wonen in grote steden onbetaalbaar zijn geworden.

Het is De Verwaarlozing van Nederland.

Daar komt nog bij dat de VVD, vanwege coalitiebelangen, gemaakte afspraken met de eigen achterban verkwanselt. En bovendien, lees de uitslag vandaag over de wachtgeldregeling van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, ook nog ens het moreel kompas kwijt is.

Hans Wiegel heeft gelijk: het wordt stutten, Mark Rutte.

Meer Gezond Verstand via de wekelijkse nieuwsbrief: