Hans Wiegel spreekt de taal van het Gezond Verstand

,,Dat FESTIVAL, hoe kan je het verzinnen. Mijn eerste voorstel zou zijn: schaf die titel af, maak er LEDENVERGADERING. Ik kon het ook merken aan de premier. Het optimisme is weg. Er is toch een beetje een crisis aan de gang. Ik herken de VVD nog wel. Het gaat niet echt goed. Als je kijkt naar de acties van de boeren. Ze hebben het keurig gedaan. En ze hebben terecht die acties gevoerd. Denk aan de bouw. En alles wat er mee samenhangt. Ik las over de firma Bijlma uit Giekerk, waar ik commissaris was, dat ze 40 arbeiders hebben moeten wegdoen omdat er geen werk voor ze is. Heel veel bedrijven hebben grote zorgen en dat vertaalt zich in kritiek op het kabinet.”

,,De VVD heeft veel water bij de wijn gedaan waarvan je kunt afvragen is dat wel zinvol. Die 130 km afschaffen, levert dat nou wat op voor het milieu? Misschien is het wel een pesterij van een van de andere partijen. Of het is een goedkoop signaal. Het gaat leiden tot meer files, het gaat tijd kosten, het gaat geld kosten. In het noorden van het land is het helemaal onzin. Dit is ook een beetje klunzig. Die verbinding leggen tussen de bouwers aan het werk krijgen en die 100 km. Die moet je mij eens uitleggen want die is er in directe zin helemaal niet.”

,,Kiezers winnen is een kunst, maar kiezers die vertrokken zijn dan moet er echt wat gebeuren om ze terug te halen. Dan moet de VVD beleid gaan voeren dat de mensen zeggen: Hé, die VVD herkennen we weer. Die komt weer op voor eigen opvattingen. Dan heb je kans dat je het verlies weer inhaalt. Ik moet het allemaal nog maar zien. De minister-president heeft op dat congres gezegd dat hij voorspelt dat er nog meer ellende komt. Ook gezellig.”

,,Over de hypotheekafrente is door de VVD altijd gezegd: daar komen we niet aan. Als je iets zegt dan moet je ook doen. Je moet het keihard beloven en dan ook nakomen. VVD is een aantal beloftes niet nagekomen. De VVD staat in de peilingen er slecht voor. Ze hebben nog 25.000 leden. In mijn tijd waren het er 100.000. Krankzinnig dat je zoveel mensen weet kwijt te raken en nauwelijks in staat zult zijn om er heel veel van terug te krijgen.”

(Hans Wiegel was te gast bij Sven Kockelmann op Radio 1)