Verplegers, roep de Verwaarlozing van Nederland een halt toe

Vandaag zijn het de 150.000 stakende verpleegkundigen die getuigen in Den Haag hoe de Verwaarlozing van Nederland genadeloos huishoudt in de zorg. Het zijn uitgerekend politici die tijdens verkiezingen altijd om het hardst roepen dat er meer ‘handen aan het bed’ moeten komen en dat verpleegkundigen meer moeten gaan verdienen.

Het is loze kretologie.

De zorg werd meegezogen in de marktwerkingsgekte van de afgelopen jaren met dramatische gevolgen voor het werk in ziekenhuizen en zorgcentra. Ondertussen werd ons duidelijk gemaakt dat de stijgende kosten in de zorg toch vooral lag aan dure medicijnen, de hoge salarissen van de specialisten en aan jullie, de patiënten. Jullie maakten te veel gebruik of zelfs misbruik van onze zorg. Inmiddels word je na een operatie meteen het ziekenhuis uitgeschopt, is de zorg begrensd en grepen verzekeraars de absolute macht.

De verplegers demonstreren omdat ze er de komende twee jaar 5% bij willen. Echter de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Ad Melkert (inderdaad u kent hem als de voormalige PvdA-leider) voorziet – als de verpleegkundigen hun zin krijgen – nog meer failliete ziekenhuizen.

Zo ver is het dus gekomen. A bloody shame, zou Pim Fortuyn hebben gezegd. Want de managers in de zorg, zij zijn grootste plaag van ons land, hebben het er voor het zeggen. Dat zijn dezelfde lui die de verplegers denigrerend ‘poppetjes’ noemen. Totdat ze zelf tot hun oren in hun poep liggen en afhankelijk zijn van deze ‘poppetjes’.

Daarom, dames en heren verplegers: roep de Verwaarlozing van Nederland vandaag een halt toe, eis die 5% op en een vaste plek aan de directietafel..